български  
english
 

 

 

Генко Генков

Генко Генков е един от най-забележителните български художници, прочут с ярката си индивидуалност и бунтарския си дух. Последната му самостоятелна изложба се е състояла през 1993 година. Днес, тринадесет години по-късно, Софийската градска художествена галерия представя негови творби, създадени от 2002 до 2006 година (17 Февруари 2006 - 19 Март 2006). Експозицията включва портрети и пейзажи с масло и акварел, които показват най-новия етап от развитието на творчеството му.

Генко Генков създава предимно пейзажи, които се отличават с характерен авторски почерк – ясно обособени обеми, ярък колорит и релефни повърхности. В ранните години на творчеството си художникът проявява предпочитания към по-тъмната цветова гама. В пейзажите му присъстват изображения на хора и животни. С течение на времето се появяват синтезираните цветни петна и характерните силни, топли цветове. Дърво, къща, планина или пътека сред природата служат за композиционен център на картините му. Генко Генков предпочита да рисува от натура като често пресъздава софийски квартали или покрайнините на селата Рударци и Драгоил.

През годините художникът експериментира с различни похвати и техники на работа. През 70-те разработва възможностите на различните материали, третира маслената боя като акварел, обработва повърхността с пясък или замества четката с нож. През 90-те използва пигменти, напомнящи керамична глазура. В работата му могат да се открият отгласи от изкуството на постимпресионизма и фовизма.

Представените в СГХГ произведения показват художника Генко Генков в най-добрата му светлина. Рисувани с размах и въображение, те още веднъж доказват, че той е сред най-самобитните и интересни български творци.

----------------------------------------------------------------------------------------

Генко Генков е роден през 1923 година в село Чоба, близо до Карлово. Израства в Бургас. Завършва Полукласическата гимназия в Бургас. През 1948 г. завършва Националната художествена академия при проф. Дечко Узунов.
Първата му самостоятелна изложба е през 1965 година, а през 1973 е организирана ретроспективна изложба по случай петдесетата му годишнина. От 1972 година е носител на орден "Кирил и Методий" ІІІ степен. Последната му самостоятелна изложба е през 1993 година.

 

 
“Изкуството е една крачка към безумието на истината. Защото истината е безумие” *.

Ранното детство бележи началото на този ярък и богато надарен творец. От първите рисунки, от първите акварели той следва един предначертан път. Ученикът от Бургаската полукласическа гимназия е направил своята първа изложба, а студентът от втори курс на Художествената Академия е открил вече своя стил на живописец.
Непредсказуем и неуправляем в своята същност, гонен от огъня на съмнението, Генко поема творческия риск да се откаже от постигнатото и овладяното и да продължи нататък.
“Не признавам полутоновете. За мене чистата багра трябва да бъде вкарана в картината…”
С рядко майсторство художникът съчетава цветове, които според нормите не се понасят. “Много копая в цветовете като с мотика”.
В неговото огнено червено има нещо, което доказва, че огънят е живородната стихия на този свят. “Червеният цвят е материята, получила най- чистата светлина от живота. Той е израз на енергията на материалната сила и мощ на света”.
“Виолетовият цвят е символ на космическата мощ, на жестокия натиск на природата срещу света – там, където изгарят илюзиите на живота”.
Генко Генков дълго работи и преработва своите пейзажи, портрети и голи тела, понякога с години. В картините му няма случайност и преднамереност. Оригиналният му стил съчетава националната колористична традиция с принципите на модерния авангард.
Колко са творбите му е неизвестно и за самия него. Многобройните му почитатели от цял свят и днес са изумени от неговото изкуство.
Независим и силен характер, преживял лагери и психиатрии, Генко Генков има ясна гражданска позиция… Винаги в опозиция, отправя своята критика към настоящето, като хвърля неудобни истини към онези, които най-малко искат да ги чуят.
Генко Генков бе живата легенда на България и неин посланик за световното изкуство.

Текст от Венета Вучкова - Генкова, съпруга за Генко, публикуван в листовката към изложбата в Рим, 2006 г.

*Генко Генко

 

© 2006-2009 Фондация Генко Генков, всички права запазени.
Сайтът съдържа картини от Генко Генков.

дизайн център ПОЛЕ

Рисунки
Контакт
 
Книга за Генко Генков,
автор Йордан Янков
<поръчай онлайн>
 
Албум на Генко Генков - 2009
<поръчай онлайн>